Filter by دسته‌ها
Filter by دسته‌ها

کتابخوان کردن کودکان با 5 حرکت

Picture of گیف گیف

گیف گیف

6461e93ce05fb-8
کودکان به شدت از والدین خود و یا سایر اطرافیانی که همواره در معرض دید آنها قرار دارند الگو برداری می کنند. به همین جهت برای تشویق کودکان به کتاب خوانی قبل از هر چیزی بهتر است که الگوهای مناسبی برای آنها به نمایش بگذارید.

به این معنی که هنگامی که کودک می بیند والدین و یا اطرافیانش حداقل ساعاتی از شبانه روز را مشغول کتاب خواندن هستند و از این کار لذت می برند به صورت ناخودآگاه آنها نیز به انجام این کار تشویق می شوند.

با تکرار این امر به تدریج کتاب خواندن به یک رفتار نهادینه در آن ها تبدیل می شود. با این وجود برخی از کودکان وجود دارند که سخت تر جذب کتابخوانی می شوند و برای ترغیب آنها مجبور به استفاده از چندین راهکار خواهید بود.

به همین جهت نمی توان انتظار داشت که همه‌ی کودکان فقط با دیدن مشاهده رفتار صحیح از اطرافیان به کتابخوانی تشویق شوند.

به هر حال مجموعه ای از راهکارها وجود دارند که با انجام آن ها می‌توانید کتاب خواندن را به یک رفتار نهادینه در کودکان تبدیل کنید.
 

چنانچه شما نیز مشتاق اطلاع یافتن از چنین راهکارهایی هستید این محتوا از پرتال فرهنگی راسخون را تا پایان مطالعه بفرمایید. چه بسا نکات ارزشمندی در این زمینه عاید شما خواهد شد.
کودکان را از خردسالی با کتاب ها آشنا کنید!
نگرش مثبت نسبت به کتاب خواندن در ذهن کودکان خود ایجاد کنید

بازگو کردن نکات جالب کتاب ها برای کودک
خارق العاده جلوه دادن کتاب خواندن برای ترغیب کودک به مطالعه

علاقه‌مند کردن کودکان به قهرمان کتاب ها
درخواست خواندن کتاب از کودک

صحبت کردن در مورد کتاب ها با کودکان
غافلگیر کردن کودک با روش های مختلف

هدیه دادن کتاب به کودک و تشویق او به خواندن
تشویق کودکان به کتابخوانی با احاطه شدن توسط کتاب ها
نکات کلیدی برای ترغیب کودک به کتاب خواندن

ما در عصری زندگی می‌کنیم که وجود تلویزیون، رایانه و بازی‌های کامپیوتری علاقه کودکان به خواندن کتاب‌ها را کاهش داده است
 

کارشناسان مسایل کودک 5 راه توصیه می‌کنند که با کمک و به کارگیری آنها می‌توانید کتاب‌ خواندن را به یک لذت برای فرزندتان تبدیل کنید:

 

1 – به شخصیت‌های داستانی جان بدهید
کتاب‌ خواندن به اندازه کافی خسته‌کننده است و اگر مطلب کمی پیچیده باشد به سرعت فرد را زده می‌کند. اگر فرزند شما نیز از خواندن زود خسته می‌شود، همراه با او بنشینید. کتاب را با صدای بلند بخوانید و به شخصیت‌ها جان بدهید. برای یک فرد خشن صدایتان را کلفت و برای یک مظلوم صدایتان را نازک کنید… و پس از مدتی از فرزندتان بخواهید که همین کار را انجام دهد و شما به کتاب خواندن او گوش دهید. شاید این کار کمی از وقت شما را بگیرد اما برای آن ارزش قایل شوید تا لذت کتاب خواندن فرزندتان تبدیل به عادت شود.
 
2 – او را به کتابخانه ببرید
کتابخانه تنها مکانی است که انسان را برای مطالعه سر شوق می‌آورد. به یکی از کتابخانه‌های بزرگ شهرتان مراجعه کنید و برحسب سن فرزندتان او را به قفسه مربوط به کتاب‌های رده سنی‌اش راهنمایی کنید. به این ترتیب او احترام گذاشتن و ارزش‌مندی کتاب‌ها را می‌آموزد. در همین حین تمامی قوانین مربوط به کتابخانه از جمله سکوت، تعداد کتبی که می‌تواند به امانت بگیرد و زمان بازگرداندن کتب را به او یادآوری کنید. در کتابخانه اجازه بدهید خود او در قفسه‌ها به دنبال کتاب مورد علاقه‌اش بگردد و پس از مدتی نیز در اتاق خود او کتابخانه‌ای کوچک بسازید.

3 – او را عضو گروه کنید
فرهنگسراهای محلی معمولا مکان‌هایی برای مطالعه، نوشتن یا دیگر فعالیت‌های گروهی دارند. گروه می‌تواند کودکان را سر ذوق بیاورد. وقتی یکی از آنان کتابی زیبا می‌‌خواند، در مورد آن با دیگران سخن می‌گوید و همین امر باعث غرق شدن کودکان در دنیای فانتزی کتاب‌ها می‌شود.
 
4 – برایش مجله بخرید
فقط به دنبال خرید کتب درسی، کمک‌درسی یا کتاب‌های رمان نباشید. مجلات یا حتی کتاب‌های مصور برای کودکان بسیار جذاب‌اند. همراه با او برای خرید مجلات بروید و اجازه بدهید از میان مجلات انتخاب شده برای رده سنی او، خود کودکتان مجله‌ای را انتخاب کند. شاید او از خواندن کتاب هری‌پاتر لذت نبرد و ترجیح بدهد فیلم آن را تماشا کند. پس به او اجبار نکنید و اجازه بدهید خود او انتخاب‌گر باشد

5 – داستان‌های ترانه‌دار انتخاب کنید.
اگر فرزند شما کم‌سن است و می‌‌خواهید لذت مطالعه را در او بیدار کنید، کتاب‌هایی را تهیه کنید که همراه‌ آنها دیسک یا کاست ترانه به فروش می‌رسد. می‌توانید شب هنگام موقع خواب کتاب را به دست فرزندتان بدهید و نوار را روشن کنید تا او همراه با شنیدن نوار آهنگ‌دار کتاب مربوطه را هم ورق بزند و تصاویرش را نگاه کند. پس از مدتی نیز می‌توانید به همراه او آوازها را حفظ کنید و بخوانید.
 

نکات کلیدی برای ترغیب کودک به کتاب خواندن ( در نتیجه ) 

کودکان به شدت از والدین و سایر اطرافیان خود الگوبرداری می‌کنند. به همین جهت بهتر است که شما الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشید. به این معنی که ساعات مشخصی از شبانه روز را به کتاب خواندن اختصاص دهید. کودک با مشاهده این رفتار از شما به صورت ناخودآگاه  تشویق به کتابخوانی خواهد شد.

کودکان را از خردسالی حتی زمانی که قادر به خواندن نیستند با کتاب آشنا کنید. مثلا شما با تهیه‌ی مجموعه‌ای از کتاب های پارچه ای و یا پلاستیکی و مصور می توانید کتاب را به عنوان یک وسیله‌ی لذت بخش به کودکان نوپا معرفی کنید.

با کمک برخی از کتاب‌های آموزشی و سرگرم کننده دیدگاه مثبتی نسبت به کتاب ها در ذهن کودکان ایجاد کنید. این امر در حالی رخ می‌دهد که آنها نه تنها به کتابخوانی تشویق می شوند بلکه نکات آموزشی بسیاری را یاد خواهند گرفت.

نکات جالب و هیجان انگیز کتاب ها را برای کودک خود بازگو کنید.

کتاب خواندن را یک امر شگفت انگیز برای کودکان خود جلوه دهید. برای این منظور مکان مناسب و دنجی که مورد پسند کودک است جهت کتاب خواندن کودک بسازید.

قبل از تهیه کتاب ها کودک خود را با قهرمان اصلی کتاب آشنا کنید و خلاصه ای از کتاب را برای آنها بازگو کنید به گونه‌ای که حس کنجکاوی در آنها برانگیخته شده و آنها به خواندن ادامه کتاب ترغیب شوند.

در مورد کتاب ها با کودکان خود صحبت کنید مثلاً از آنها بخواهید که خلاصه کوتاهی از آخرین کتابی که مطالعه کردند برای شما بازگو کنند و یا نظر شخصی آنها را در مورد کتابی که مطالعه کردنده‌اند را بپرسید.

گاهی اوقات به کودکان خود کتاب هدیه دهید و یا اطراف آنها را با مجموعه‌ی متفاوتی از کتابها احاطه کنید.

منبع: هیئت تحریریه پرتال فرهنگی راسخون